Az eszközök hatékonyan segítenek

Gyakran járok olyan betegekhez, ahol háziápolás folyik. Olyan esetekben, amikor a beteg részben, vagy teljesen mozgásképtelen, de a lakás berendezései ugyanazok maradtak, mint előtte, nagyon megterhelő a háziápolás. Főleg, ha nem szakemberek végzik.

Innét jött a gondolat, hogy könnyebbé tegyem ezt a lelket és fizikumot is megterhelő feladatot.

Úgy tűnik, elindult ez a folyamat. A múlt héten két helyre is szállítottam ki ilyen eszközöket. Az egyik egy idősotthon volt. Ez kevésbé tanulságos, mint amit lakásra szállítottam, ellenben az utóbbi történetét összefoglalnám.

A 67 éves betegnek egy agyvérzés következtében féloldali végtaggyengesége van.

4 hete van otthon, házastársa eddig hagyományos ágyon ápolta. Viszonylag nehéz, 96 kilós, ezért csak segítséggel tudták mozgatni, kiültetni csak az ágy melletti fotelbe lehetett, de ehhez is segítség kellett. Ágyban végeztek minden ápolási feladatot, ami kellemetlen volt a betegnek, fizikailag megterhelő a rokonoknak.

A kezelőorvos egy kerekesszéket írt a részére, ezt szállítottam a lakásukra. Előjött a szó arról, milyen ápolási eszközök könnyíthetnék meg a munkát, tennék komfortosabbá a beteg mindennapjait. Felmértem a lakás lehetőségeit és a következőket javasoltam a hozzátartozóknak: 

Az ágy mind magasságban, mind a fej és lábrésznél emelhető, oldalrácsokkal ellátott, biztonságot és kényelmet ad a betegnek, a megfelelő munkamagasság miatt kevésbé fárasztó az ápoló munkája. Az öv felcsatolásával egyszerűbb, kíméletesebb, könnyebb és biztonságosabb a beteg megfogása, mozgatása az ágyban és ágyon kívül egyaránt. Az emelővel akár egy személy is ki tudja ültetni a kerekesszékbe, eltolhatja a WC-re, fürdőkádhoz, ahol a megszokott módon végezheti higiéniai feladatait a beteg.

Betegemelő öv

Amikor megtudták az eszközök árát lemondóan legyintettek. Azt mondták, ők most 490 ezer forintot nem tudnak kifizetni. A korábbi tapasztalataim alapján számítottam erre az élethelyzetre, ezért dolgoztunk ki egy pénzügyi konstrukciót. Amint a család értesült arról, hogy naponta csupán 507 forintba kerülnek az eszközök, és „mellétették”, hogy a beteg leszokott közben a dohányzásról – napi 1680 Ft-ba került – azonnal megrendelték az eszközöket.

Kiszállítottuk, beüzemeltük, megtanítottuk az eszközök használatát. Azóta a beteg rendszeresen, csupán egy ember segítségével „kiszabadult” az ágyfogságból. Ki tudják könnyen vinni a szabadba. WC-n tudja elvégezni a dolgát, esténként kádban fürdetik.

Könnyebb a gyógytornász munkája, és kevesebb a fizikai teher a rokonokon is. 

Ki ne akarna könnyebben gyógyulni!? 

Vélemény, hozzászólás?

Megosztás itt: facebook
Megosztom