Sebkezelés

Mikor fordul orvoshoz, ha sebet észlel magán?

  • Azonnal?
  • Ha nem tudja meggyógyítani magát? 
  • Akár vár több hétig is? 

A 13 éves működésünk alatt azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb ember csak akkor fordul orvoshoz, amikor már úgy elhatalmasodott a seb, hogy titkolnia kell a családtagok elől. Ekkor netalántán úgy veszik észre, hogy szaga van, átázik a ruházata a váladéktól, és még számos riasztó tünetet lehetne felsorolni.

Ennek oka a szöveti oxigénhiány (hypoxia), melynek során romlik a szövetek oxigénellátása, így a velünk született öngyógyító folyamatok nem képesek működésbe lépni. A seb nagyobbodik, fertőződik, szaga lesz, továbbá ha egy ilyen sebet nem kezelnek, egy idő után akár végtagelvesztéshez is vezethet.

Kik vannak veszélyben?

Azon embereknél lehetséges a szöveti oxigénhiány (hypoxia), akik vérkeringésében valami eltérés jelentkezik. Nevezetesen: 

Ezeket a sebeket krónikus vagy nehezen gyógyuló sebeknek hívjuk. 

mit tesz ilyenkor a beteg?

Elmegy egy orvoshoz, aki a legtöbbször háziorvos, esetenként bőrgyógyász vagy sebész, és elkezdődik a kezelés. Sajnos ez a legtöbbször abból áll, hogy az orvos rendel egy krémet és egy kötszert, azonban gyakran a kiváltó ok felderítésével nem, vagy csak részben törődik. Szintén saját tapasztalatunk az, ha a kiváltó ok kezelését elmulasztják, több évig sem gyógyul be egy krónikus seb, ellenben

Ha oki kezelés is történik látványos és gyors sikereket lehet elérni. 

A szakirodalom szerint a krónikus sebek ellátása multidiszciplináris szemlélet igényel, azaz egy egészségügyi csoportnak kell kezelésbe venni a beteget. Ebbe beletartozhat a háziorvos, sebész, bőrgyógyász, képalkotódiagnosztikai orvos, labororvos, diabetológus, angiológus, érsebész, kórszövettani szakember, fizioterapeuta, gyógytornász és dietetikus.

Ehhez az összes orvoshoz el kell mennem? – kérdezheti most egy beteg. 

Igen!

 Amíg nincs megállapítva mi miatt nem gyógyul be a seb, esélye sincs annak, hogy bármikor meggyógyuljon.

Mi történik ha megállapították az okot? 

Elkezdődik az oki kezelés, ami lehet gyógyszer, műtéti beavatkozás, fizioterápiás kezelés, étrendváltoztatás, életmódváltás, és a legvégén, de a sorban nem utolsóként a megfelelő kötések alkalmazása.

miért forduljon hozzánk?

mi történik ha hozzánk fordul?

1.

Felvesszük a kórelőzményeket

2.

Felállítunk egy státuszt. 

3.

Javaslatot teszünk egyéb vizsgálatokra.

4.

Ha lezajlottak ezek a vizsgálatok 

5.

Kezelési tervet javasolunk, arra költségvetést készítünk. *

6.

Amennyiben igényli – akár a lakásán –  szakember végzi el a kezeléseket. Ha ezt nem kéri, megtanítjuk a helyes ápolásra.

*A szolgáltatás államilag finanszírozott formában (TB) nem vehető igénybe. 

Hogyan léphet kapcsolatba velünk?

Megosztás itt: facebook
Megosztás